Ako sa číta Dom pre jeleňa?

Simona Prokopec Fochlerová

14. 4. 2023 (1. verzia)

 

7. marca 2023 sme vyhlásili desiatku (podľa odbornej poroty) najlepších prozaických kníh vydaných v uplynulom roku. Je medzi nimi aj prozaický debut Dominiky Moravčíkovej Dom pre jeleňa. „Ocenili sme vrstevnatosť textu, literárnosť v dobrom slova zmysle, hravosť, humor. Na mňa osobne vanie z tých rozprávaní strašná tieseň, taká tajomná sila a oboje sa to týka predovšetkým dievčat a žien,“ vyjadril sa porotca Petr Borkovec. V každej kultúrne rozvinutej krajine nominácia na prestížne literárne ocenenie znamená zbystrenie pozornosti literárnej komunity, zvedavosť čitateľskej obce a vôbec, zvýšený záujem o tvorbu kritík a reflexií diela. 

 

V tomto článku, ktorý budem postupne počas 18. ročníka literárnej ceny Anasoft litera dopĺňať, sa pozriem na to, ako sa v tom nominovanej knihe (ne)darí. 

Pokračujem podľa abecedy:

Moravčíková, DominikaDom pre jeleňa, KK Bagala 2022

Presne takto si predstavujeme reflexiu diela nominovaného na cenu Anasoft litera (lenže Dom pre jeleňa Dominiky Moravčíkovej to stihol pred nomináciou). 

 

Dom pre jeleňa v relevantných médiách a v hľadáčiku mienkotvorných ľudí

Dominika Moravčíková na seba pritiahla pozornosť literárnej obce už svojím poetickým debutom Deti Hamelnu (Skalná ruža 2020), ktorý veľmi dobre prijala kritka a za ktorý získala autorka aj Cenu Ivana Kraska a Cenu Václava Buriana. Je logické, že obec bola zvedavá, či svoj literárny talent potvrdí aj v próze, a ešte pred vyhlásením desiatky vyšli reflexie o knihe vo všetkých slovenských základných mienkotvorných denníkov i relevantných umeleckých a literárnych periodikách. Kniha bola už posudzovaná bez obalu aj v Literárnom kvociente, Rádio Devín vyrobilo aj rozhlasové pásmo, ktorého súčasťou bola aj táto kniha. V Archíve Extra RTVS je dostupných 5 častí Čítania na pokračovania.

Zoznam nájdete na podstránke knihy tu

Odporúčame vám vypočuť si aj podcast kníhkupectva Artforum. Veronika Michalová a Pero Le Kvet sa v ňom rozprávajú o knihách z desiatky Anasoft litera 2023. Veľmi uvoľnene a zároveň pútavo. Pri jeho počúvaní ani neviete, ako plynie čas. 

 

Dom pre jeleňa v čitateľských kruhoch

Vydavateľ, K. K. Bagala, sa o svojich autorov a autorky príkladne stará aj na sociálnych sieťach, a to hlavne vytváraním a spolupraspravovaním fan page. V čase písania tohto blogu má kniha vyše 230 páčikov a jej obsah veľmi dobre, detailne a aktuálne zachytáva reakcie čitateľov a čitateliek.

 

Rating na portáli Goodreads má Dom pre jeleňa 4,34, ale, 65 hodnotení, čo je z desiatky tretie najvyššie (Patchwork v bielej 18, PS 10, Krajina matiek 4, Niekto sa nájde 252, Nepokojní spáči 44, Po funuse 74, Líštičky majú rady teplo 13, Mafiánske balady 11, Dôvod na radosť 64). 

Vyberáme napríklad hodnotenie Evy Lavríkovej.

Na instagrame s hashtagom #domprejelena nájdete aj tieto pekné štylizované fotografie:

 

Článok teda budem postupne dopĺňať, keď ma niekto z vás, ktorý ho čítate, chce doplniť alebo mi pomôcť, napíšte mi na facebooku. Sama som zvedavá, ako bude kniha Dom pre jeleňa postupne s podujatiami Anasoft litery vnímaná počas celého 18. ročníka až po samotné vyhlásenie laureáta alebo laureátky (október 2023). Bude to zaujímavé porovnanie výsledkov hlasovania odbornej poroty, čitateľskej verejnosti a reflexie diela vôbec.

Späť na blogy