Ako sa číta Krajina matiek?

„Začala by som tým, že ma táto kniha veľmi potešila," vyjadrila sa porotkyňa Renáta Deáková 7. marca počas vyhlasovania desiatky Anasoft litera vo vysielaní Rádia Devín. Podľa jej slov je text knihy Krajina matiek „pekne spracovaný. Sujetovo, psychologicky i jazykovo je uveriteľný. Osudy postáv sú skutočné, postavy sú plastické a myslím si, že tento román si nájde čitateľov." 

V každej kultúrne rozvinutej krajine nominácia na prestížne literárne ocenenie znamená zbystrenie pozornosti literárnej komunity, zvedavosť čitateľskej obce a vôbec, zvýšený záujem o tvorbu kritík a reflexií diela. V tomto článku, ktorý budeme postupne počas 18. ročníka literárnej ceny Anasoft litera dopĺňať, sa pozrieme na to, ako sa o knihe Krajina matiek píše a rozpráva. 

Krajina matiek v relevantných médiách a v hľadáčiku mienkotvorných ľudí

Zatiaľ sme zachytili len jednu recenziu v Knižnej revue, ktorú napísala Zuzana Bariaková. V jej úvode píše: „Román spisovateľky a scenáristky Slavky Liptákovej prináša príbeh troch generácií sestier. Krajina matiek je rodinnou ságou odohrávajúcou sa naprieč 20. storočím až po súčasnosť. Spúšťačom rozprávania je smrť matky a táto udalosť spôsobí, že sa jej dcéry Agnes a Edita opäť stretávajú v rodnej Levoči." 

Spisovateľka a scenáristka Slavka Liptáková predstavila svoj román 11. novembra 2022 vo vysielaní Rádia Devín v rozhovore s Andreou Makýšovou Volárovou. Môžete si ho vypočuť aj v archíve RTVS.

Rádio Devín pripravilo v marci 2023 dvojtýždňový cyklus o diesiatich prózach nominovaných na cenu Anasoft litera. So Slavkou Liptákovou sa opäť zhovárala Andrea Makýšová Volárová. 

Odporúčame vám vypočuť si aj podcast kníhkupectva Artforum. Veronika Michalová a Pero Le Kvet sa v ňom rozprávajú o knihách z desiatky Anasoft litera 2023. Veľmi uvoľnene a zároveň pútavo. Pri jeho počúvaní ani neviete, ako plynie čas. 

* Ďalšie recenzie a ohlasy postupne doplníme v čase, keď ich zachytíme. 
* Zoznam relevantných recenzií a odkazov na rozhovory so spisovateľkou sú zapísané aj na našej oficiálnej podstránke ku knihe Krajina matiek.

 

Krajina matiek v čitateľských kruhoch

11. apríla 2023 mala kniha rating na Goodreads 4,33 (3 hodnotenia, 1 x 5 hviezdičiek, 2 x 4 hviezdičky ). 11 ľudí by si chcelo knihu prečítať. Veľmi si želáme, aby si na tejto platforme našla ešte viac čitateľov a hodnotiteľov. 

Na Instagrame ani Facebooku sme nenašli žiadne ohlasy. Nepochybujeme o tom, že sa čoskoro objavia. Pokiaľ sme čokoľvek prehliadli, potešíme sa, keď nám pošlete či už recenzie na knihu, alebo rozhovory s autorkou. Ďakujeme. 

 

Späť na blogy