Ako sa číta Niekto sa nájde?

"Čo je najlepšie na tejto knihe? Postavy. Prečo? Lebo ich Dušo Martinčok napísal tak, že vás rozosmejú, zarmútia, rozľútostia, ale hlavne, budete ich chcieť mať za susedov, sadnúť si s nimi na čaj alebo kávu a spýtať sa, ako to napokon všetko dopadlo," napísala porotkyňa Anasoft litera Denisa Ballová v krátkej recenzii na portáli goodreads.com, kde má kniha až 48 recenzií. Ako ju vnímajú čitatelia a ako odborníci? 

V tomto článku budeme priebežne počas 18. ročníka literárnej ceny Anasoft litera aktualizovať ohlasy na knihu Duša Martinčoka: Niekto sa nájde. Pokiaľ by sme náhodou niečo prehliadli, potešíme sa, ak nám napíšete správu. Ďakujeme.

Niekto sa nájde v relevantných médiách a v hľadáčiku mienkotvorných ľudí

Dušo Martinčok je neobyčajný človek. V Bratislave vytvoril komunitný projekt Susedia na dvore, vďaka ktorému sa spriatelil so staršími ľuďmi. S kamarátkami a kamarátmi založil občianske združenie Zrejme a viedol medzigeneračný festival Old’s cool Bratislava. Média ho doposiaľ oslovovali na rozhovory kvôli jeho aktivitám. Tentoraz ich zaujal knihou Niekto sa nájde. Michal Červený z Denníka N sa zhováral s Dušom Martinčokom cez videohovor, keďže v súčasnosti pôsobí v Luxemburgu, kde robí prekladateľa na Európskom súdnom dvore. Na otázku, či predstavuje názov knihy akési mávnutie rukou, odpovedal: „Nie. Vnímal som tam dve línie. Prvá bola tá, že som naozaj presvedčený, že vždy sa niekto nájde, keď mu pootvoríme dvere. Naozaj verím tomu, že nás vždy niekto niekde čaká. A druhá línia bola, že nie všetky veci sú závislé od nás. Keď máme pocit, že musíme projekt dokončiť, lebo nikto iný to nebude vedieť. Chcem si dopriať slobodu nepodliehať ilúzii, že veci závisia len odo mňa. No vždy sa nájde niekto, kto zastúpi naše miesto. Je to taký prírodný zákon, že keď sa niekde uvoľní miesto, niekto ho zaplní.“

S Dušom Martinčokom sa pre slovenský spravodajský portál  Aktuality.sk zhováral aj Palo Lacko z Bystrín. 4. novembra bol vo vysielaní Rádia Devín, kde v rozhovore s Andreou Makýšovou Volárovou predstavil svoju knihu. To urobil aj 21. decembra, kedy bol hosťom v relácii Mária Gešvantnera Pena dní FM vysielanej na Rádiu_FM alebo 27. decembra v relácii Rádia Expres Hemendex . Pokiaľ ste ešte nesiahli po knihe Niekto sa nájde, prečítajte si z nej úryvok na stránke Medzi knihami.

Rádio Devín pripravilo v marci 2023 dvojtýždňový cyklus o diesiatich prózach nominovaných na cenu Anasoft litera. S Dušom Martinčokom sa opäť zhovárala Andrea Makýšová Volárová. 

Odporúčame vám vypočuť si aj podcast kníhkupectva Artforum. Veronika Michalová a Pero Le Kvet sa v ňom rozprávajú o knihách z desiatky Anasoft litera 2023. Veľmi uvoľnene a zároveň pútavo. Pri jeho počúvaní ani neviete, ako plynie čas. 

* Ďalšie recenzie, rozhovory a ohlasy postupne doplníme v čase, keď ich zachytíme. 
* Zoznam relevantných recenzií a odkazov na rozhovory so spisovateľom sú zapísané aj na našej oficiálnej podstránke ku knihe Niekto sa nájde.

Niekto sa nájde v čitateľských kruhoch

Tento blog sme začali písať 12. apríla 2023. Na portáli goodreads.com má kniha rating 4,55 (162 x 5 hviezd, 71 x 4 hviezdy, 14 x 3 hviezdy a 5 x 2 hviezdy). Zatiaľ ju hodnotilo 252 čitateľov, z ktorých 48 napísalo aj krátku recenziu. Podľa Lukáša Zoráda je kniha Duša Martinčoka "mimoriadne príjemná, taká, ktorá nechcete aby skončila, lebo vám jej postavy budú chýbať..." Podľa Mateja je "Text od Duša Martinčoka Niekto sa nájde ako roztvorená náruč milujúcej osoby, ktorá je ochotná kedykoľvek privinúť a pohladiť čitateľský apetít. Je ako jarný dážď, ktorý padá, a pritom vás robí šťastnými - pretože je jemný, citlivý a dvíha vam kútiky úst." 5 hviezd dal knihe aj bookbloger Pali Jen, podľa ktorého je "zrejmé, že Duško Martinčok do tejto knihy vložil Dušu." 

Keď si na Instagrame alebo Facebooku zadáte hashtag #niektosanajde objaví sa vám niekoľko príspevkov od ľudí, ktorí knihu hodnotia, ale aj pozvánky na besedu a autorské čítanie s Dušom Martinčokom alebo odporúčania na relácie, v ktorých je autor hosť.  

 

Čoskoro sa objavia aj ďalšie ohlasy na knihu, ktoré budeme do tohto článku pridávať. Môže sa stať, že naše oči čosi prehliadnu, preto sa potešíme, ak nám pošlete akékoľvek recenzie na knihu alebo rozhovory s autorom. Ďakujeme.