Ako sa číta Po funuse?

V desiatke najlepších prozaických kníh (podľa odbornej poroty) vydaných v uplynulom roku je aj kniha Jakuba Speváka Po funuse. "Je to vzrušujúce čítanie o rodine a živote, na ktorom nie sme tak celkom účastní. A hoci by sa mohlo zdať, že po smrti vás už naozaj nemá čo prekvapiť, záver môže byť prekvapivý," napísala Zora Handzová v denníku Pravda. V každej kultúrne rozvinutej krajine nominácia na prestížne literárne ocenenie znamená zbystrenie pozornosti literárnej komunity, zvedavosť čitateľskej obce a vôbec, zvýšený záujem o tvorbu kritík a reflexií diela. Aké ohlasy sú na knihu Po funuse?

 

Po funuse v relevantných médiách a v hľadáčiku mienkotvorných ľudí:

V rozhovoroch sa Jakuba Speváka redaktori často pýtajú nielen na jeho knihu, ale aj na osobný život. Nemôžeme sa tomu čudovať, keďže na Slovensku sú LGBTI+ ľudia diskriminovaní. A aj téma knihy je pre autora veľmi osobná. Prvotný impulz na jej napísanie totiž prišiel po rodinnom kare. "Na celej situácii ma zaujalo to, ako ovplyvní, respektíve neovplyvní dynamiku v rodine. Vtedy som, samozrejme, nerozmýšľal nad tým, že z toho bude text. Nasledovali ďalšie udalosti, všímal som si rôzne vyrovnávania sa so smrteľnosťou na osobnej úrovni jednotlivých ľudí. S odstupom času som túto tému začal spracúvať do poviedky a postupne vznikla novela," prezradil v rozhovore pre Denník N. "Nie je to úmrtie blízkeho človeka, ktoré v Spevákovej novele rozvracia rodinu. Tá je očividne rozvrátená už oveľa dlhší čas. Jej členovia sa zameriavajú do seba, do svojho vnútra, ktoré je u každého z nich istým spôsobom rozboľavené. (...) Nachádzame sa totiž v rodine, kde stále silno rezonuje rodová stereotypizácia," píše Kristián Lazarčík pre portál duhovyrok.sk. S Jakubom Spevákom sa o knihe zhováral Mário Gešvantner v Rádiu FM, Andrea Makýšová v Rádiu Devín alebo Andrej Kuruc v Teplej vlne denníka SME. Recenziu na knihu napísal Viliam Nádaskay na plav.sk alebo Patrik Miskovics v Knižnej revue 2022/10. 

Zoznam s odkazmi nájdete na podstránke knihy

 

Po funuse v čitateľských kruhoch

Často sa stretávame s názorom, že čítavé knihy nemôžu byť hodnotné. Je zaujímavé, že pri zahraničných autoroch si to ľudia nemyslia. Vždy nás poteší, keď má kniha nominovaná na cenu Anasoft litera viac ako 100 hodnotení. A presne to sa udialo aj pri knihe Po funuse. Dnes, 31. augusta, má 119 hodnotení, 13 recenzií a rating 3.92, čiže 78,4%. Na ČSFD majú takéto hodnotenia filmy, ktoré stoja za pozretie. 

 

Keď si zadáte na instagrame #jakubspevák, nájdete síce menej ako 100 príspevkov, ale sú medzi nimi najmä pozitívne hodnotenia na knihu. Podobne je to aj na facebooku. 

     

 

Čítajte dobré knihy a nebojte sa ich na sociálnych sieťach či goodreads hodnotiť. Aj vďaka vám si môžu nájsť ďalších čitateľov. 

Späť na blogy