Ako sa čítajú Nepokojní spáči?

Simona Prokopec Fochlerová

17. 4. 2023 (1. verzia)

 

7. marca 2023 sme vyhlásili desiatku (podľa odbornej poroty) najlepších prozaických kníh vydaných v uplynulom roku. Je medzi nimi aj próza Michaely Rosovej Nepokojní spáči. „Dôležité je v tejto knihe skôr „ako“ ako „čo“, pretože v nej preveruje možnosti literárneho rozprávania, a to je zaujímavé," vyjadrila sa porotkyňa Zuzana Bariaková. V každej kultúrne rozvinutej krajine nominácia na prestížne literárne ocenenie znamená zbystrenie pozornosti literárnej komunity, zvedavosť čitateľskej obce a vôbec, zvýšený záujem o tvorbu kritík a reflexií diela. 

 

V tomto článku, ktorý budem postupne počas 18. ročníka literárnej ceny Anasoft litera dopĺňať, sa pozriem na to, ako sa v tom nominovanej knihe (ne)darí. 

Pokračujem podľa abecedy:

Rosová, MichaelaNepokojní spáči, Artforum 2022

Najprv si pustite si túto pesničku, nie preto, aby ste nezaspali.

 

Nepokojní spáči v relevantných médiách a v hľadáčiku mienkotvorných ľudí

Michaela Rosová je jedna z najlepších štylistiek v slovenskej literatúre, ak nie aj najlepšia. V Anasoft litere bola nominovaná už trikrát. Predmetný titul je ojedinelým počinom, ktorý sa vymyká aktuálnym trendom v kontexte našej súčasnej literatúry. Knihu tvorí 13 poviedok a jedna esej o metóde, ktorá je kľúčom k čítaniu poviedok. „Kto si prečítal aspoň dve z doteraz vydaných piatich samostatných próz Michaely Rosovej a zároveň sleduje jej písanie o literatúre, ocení schopnosť autorky učiť sa, skúšať nové veci, neustrnúť, rozširovať repertoár postupov a meniť sa. Takýto prístup k literatúre nie je na Slovensku celkom bežný, vo vývinovo produktívnom období spisovateľskej dráhy bol jeho najvýraznejším predstaviteľom Pavel Vilikovský," uzatvára svoju recenciu literárny vedec Vladimír Barborík v Knižnej revue. Vyšla ešte jedna recenzia, a to v Denníku SME, v ktorom pred pár dňami vyšiel aj rozhovor s autorkou. S Michaelou Rosovou sa o knihe ešte rozprávali Jana Hevešiová z Rádia Regina či Rastislav Šimášek z Rádia Devín.

Zoznam s odkazmi nájdete na podstránke knihy

Dúfam, že zoznam budem môcť postupne plniť o ďalšie relevantné výstupy.

Bola som na uvedení knihy v Artfore na Kozej 22. novembra 2022. Bola to veľmi príjemná akcia a odporúčam každému si vypočuť jej záznam.

Odporúčame vám vypočuť si aj podcast kníhkupectva Artforum. Veronika Michalová a Pero Le Kvet sa v ňom rozprávajú o knihách z desiatky Anasoft litera 2023. Veľmi uvoľnene a zároveň pútavo. Pri jeho počúvaní ani neviete, ako plynie čas. 

 

Nepokojní spáči v čitateľských kruhoch

Charakter tejto knihy predurčuje na protipólne hodnotenia – pretože potrebuje nielen skúsenejšie čitateľstvo, ale i také, ktoré má rado literatúru ako takú a ktoré si rado kladie otázky nielen o texte (odpovede na ne dostane v Clube Tropicana), ale i mimo textu. Takých čitateľov*ky je menej ešte aj v múzickej podmnožine. Jedine za seba môžem povedať, že v momente, keď porota knihu vybrala do desiatky, ako len prizerajúca som si vydýchla. Pretože, do desiatky najlepších kníh skrátka patrí.

A teraz úprimne, keď má film na ČSFD alebo imdb hodnotenie viac ako 80 %, vyznieva to podozrivo a z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že pre mňa tie najlepšie fimy sa pohybujú okolo 50 %. Ak sa na Goodreads kniha páči 3,38 od 45 hodnotiacich, je to v poriadku a potom je tu stále Anasoft litera, ktorá vám strelku kompasu prikloní k umelecky hodnotnej próze. 

Instagram zatiaľ s hashtagom #nepokojnispaci obsahuje 6 príspevkov:

Článok teda budem postupne dopĺňať, keď ma niekto z vás, ktorý*á ho čítate, chce doplniť alebo mi pomôcť, napíšte mi na facebooku. Sama som zvedavá, ako bude kniha Nepokojní spáči postupne s podujatiami Anasoft litery vnímaná počas celého 18. ročníka až po samotné vyhlásenie laureáta alebo laureátky (október 2023). Bude to zaujímavé porovnanie výsledkov hlasovania odbornej poroty, čitateľskej verejnosti a reflexie diela vôbec.

A ešte po x-tý raz, Club Tropicana

 

 

Späť na blogy