litera fest sme kvôli korone posunuli na lepšie časy, no vyzerá to tak, že ich stihneme len tak-tak

Anasoft litera si tento rok pripomína pätnáste výročie založenia. Štandartne naplánovaný ročník však prešiel kvôli pandémii COVID-19 viacerými zmenami. 

Simona Fochlerová

21. 8. 2020 

 

Koncom februára sme stihli vyhlásiť desiatku (podľa odbornej poroty) najlepších pôvodných prozaických kníh vlaňajšej slovenskej literárnej produkcie. Najväčšiu prezentáciu nominovaných titulov a ich autorov a autoriek, ktorou mal byť májový litera fest, sme presunuli na koniec leta, aby sme sa vyhli pretlaku septembrových podujatí. Dnes to však vyzerá tak, že tie lepšie časy naozaj stihneme len tak-tak.

 

Koniec leta so stúpajúcimi teplotami a číslami nakazených 

V júni sme s postupným uvoľňovaním opatrení proti šíreniu nového typu koronavírusu okamžite spustili projekt Anasoft litera uvádza, ktorý vysielal nominované autorky a nominovaných autorov po celom Slovensku do miest, kde to kultúrou za normálnych okolností žije. Besedy so spisovateľmi a spisovateľkami tohtoročnej Anasoft litery boli prvé podujatia v kníhkupectvách či nezávislých centrách v začiatkoch a strede leta. Od Pezinka, cez Žilinu, po Humenné sa zatiaľ konalo sedemnásť takýchto autorských vystúpení. Všetci naraz sa však máme stretnúť na litera feste– našom najväčšom multižánrovom podujatí, ktorého hlavný program sa uskutoční od 26. do 29. augusta v bratislavskom .klube pod lampou. Týždeň pred festivalom sa však čísla nakazených rapídne zvýšili, a vyzerá to tak, že už čoskoro nás čakajú ďalšie opatrenia, ktoré sa ale môžu zmeniť zo dňa na deň ešte aj v auguste.

Tŕpneme a len dúfame, že opatrenia budú lokálne a že litera fest stihneme zrealizovať. Kvôli situácii sa na festival nedostavia ani pozvaní zahraniční hostia, Édourd Louis ani Olga Tokarczuk. No sme presvedčení, že slovenská literatúra má čo ponúknuť aj bez pomoci spoza hraníc. 

 

Najprv budeme knihy súdiť podľa obalu, obsahu a až potom sa budeme rozprávať s tými, čo ich napísali

Oficiálne otvorenie festivalu je v stredu 26. augusta o 18.30 v .klube pod lampou. Predtým však v SNG vystavíme niekoľko redizajnov kníh minuloročnej desiatky, ktoré navrhli študenti VŠVU. V piatok 21. augusta v Knižnici Kornela a Nade Földváriovcov dvojica dizajnérov Boris Meluš a Dávid Koronczi zhodnotia knihy aktuálnej desiatky Anasoft litera podľa ich obálok, sadzby či použitého písma. Chceme tým poukázať na fakt, že v 21. storočí by už aj kvalita obsahu mala korešpondovať s formou a naopak. Pred oficiálnym otvorením sa v .klube pod lampou stretnú aj literárni vedci, aby zhodnotili obsahovú stránku týchto kníh a ich nominácie.

 

Dokumentaristi knihy počas karantény prečítali, videoseje o nich začali natáčať po 4. fáze uvoľňovania a budú skvelé! 

Filmárske tímy Jana Bučka, Michal Fulier, Miro Remo, Miro Remo st. a Barbora Sliepková vytvorili desiatim nominovaným knihám na cenu Anasoft litera 2020 krátkometražné videoseje, ktoré sú spojením portrétu autora alebo autorky knihy s inscenovanými či ilustračnými zábermi, zachytávajúce atmosféru z čítania. Ich premiéry sú naplánované v prvý festivalový večer za sebou, ale s prestávkami.

 

Filmy, rozhovory, koncerty, diskusie – všetko bude aj online 

Od štvrtka 27. do soboty 29. augusta budú hlavným programom litera festu práve rozhovory s nominovanými autorkami a autormi. V pätnástom ročníku ceny Anasoft litera je vysoké zastúpenie žien. Do desiatky boli nominované knihy zaoberajúce sa témou folklóru, avšak rovnako priestor dostala aj experimentálna próza či dokuromán. V abecednom poradí ide o tieto knihy a ich autorov a autorky:

Balko, PeterØstrov, KK Bagala 2019
Bodnárová, JanaKoža, Aspekt 2019
Farkašová, EtelaHodiny lietania, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov 2019
Kucbelová, KatarínaČepiec, Vydavateľstvo Slovart 2019
Lavrík, SilvesterPosledná k. & k. barónka, Dixit 2019
Mojžišová, ZuzanaModus vivendi, Artforum 2019
Rosová, MichaelaTvoja izba, vlastným nákladom 2019
Sabuchová, AlenaŠeptuchy, Artforum 2019
Staviarsky, VíťoKšeft, Vydavateľstvo Staviarsky 2019
Šulej, PeterFytopaleontológia, Marenčin PT 2019

Vždy po rozhovoroch bude nasledovať koncert, zahrajú Blanch, Martin Geišberg, Ôk (hudobný projekt Juraja Staviarskeho) a festival ukončí skupina Longital. 

Inšpirujúca korona typu plánu B

Koronakríza inšpirovala aj tému našej veľkej sobotnej diskusie Ako sa (ne)učí literatúra na stredných školách, o ktorej sa budú rozprávať samostatný vedecký pracovník z Oddelenia literárnej histórie z Ústavu slovenskej literatúry SAV, ktorý navrhoval zaradiť Petra Pišťanka a Dušana Taragela do učebných osnov vyučovania slovenskej literatúry po roku 1989, Mgr. Karol Csiba, PhD., učiteľ zo žilinského Bilingválneho gymnázia T. Ružičku Mgr. Martin Benikovský, PhD., ktorý je aktuálne medzi finalistami Učiteľ Slovenska 2020, pedagogička z bratislavského Gymnázia Jura Hronca Mgr. Beáta Pecková a jej študent 4. ročníka Martin Bednárik.

Tento rok sme miesto konania festivalu vyberali aj podľa technických možností priamych prenosov, keďže sme chceli byť pripravení aj na variant, že by sa festival musel konať iba online, zároveň sme zo všetkého chceli robiť aj zvukový záznam pre rozhlasovú verziu festivalu v Rádiu DEVÍN. .klub pod lampou je nielen kvôli týmto dôvodom ideálnym miestom, je krásnym priestorom v Bratislave čo sa týka atmosféry i ľudí, ktorí ho bežne navštevujú, navyše, literárna komunita ho pozná kvôli pravidelnému formátu Literárny kvocient, ktorý organizuje literarnyklub.sk. Sme však presvedčení, že tie najzaujímavejšie rozhovory festivalu budú pri stoloch vonku na terase, takže ak môžete, príďte osobne a nespoliehajte sa na obrazovky, tých ste mali určite počas korony dosť. 

 

Päťka do tretice

Pôvodne sme finálovú päťku chceli vyhlasovať 5. septembra na podujatí v Berlinke, potom 29. augusta na konci litera festu. Do tretice všetko dobré (snáď aj rozhodnutia), a tak ju definitívne vyhlásime 4. septembra naživo v popoludňajšom Ladení Rádia DEVÍN. Ceremoniál odovzdávania ceny sa má uskutočniť 29. septembra 2020 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave, kde si v roku 2006 cenu prevzal ako historicky prvý laureát Pavel Vilikovský.

Späť na blogy