Víťaznými knihami ceny Anasoft litera 2022 sú Táto izba sa nedá zjesť a Utópia v Leninovej záhrade, aspoň teda po vizuálnej stránke

Čítajte správne. V roku 2019 na litera feste súdili knihy Anasoft litery podľa obalu grafickí dizajnéri Pavlína Morháčová a Michal Tornyai. Zhodli sa na víťaznom vizuále knihy Jedenie od Ivana Medešiho. O pár mesiacov na to sa Ivan Medeši s predmetnou knihou stal aj laureátom ceny Anasoft litera. Tento rok boli sudcovia Barbora Šajgalíková a Dodo Dobrík. Ako to dopadlo a či bude víťazná forma korešpondovať aj s víťazným obsahom sa dozvieme už v stredu 26. októbra 2022 na odovzdávaní cien Anasoft litera.

 

Simona Fochlerová
24. 10. 2022 
 

Hodnotili knihy aj podľa vône... preto to jednoznačne nevyhrala Utópia v Leninovej záhrade, príliš im nevoňala

V programe litera festu je už tradične aj odborno-popularizačná diskusia Súdime desiatku Anasoft litera podľa obalu. 48 hodín pred vyhlásením laureátky alebo laureáta 17. ročníka ceny Anasoft litera prinášam zhrnutie tohto hriešneho súdenia kníh podľa ich formy.

 

Prvé dve miesta patria, podľa ich slov, ružovým knihám

 

Nicol Hochholczerová

Táto izba sa nedá zjesť

KK Bagala

Ilustrácia na obálke: Sarah Camilla Pekarčíková
Vizuálny koncept knihy: Kristína Uhráková
 

Vizuálneho sudcu Doda Dobríka bavilo najmú vnútro knihy. Pagináciu označil za krutú až prekvapivú. Vyrušovalo ho  číslovanie (ale bez obsahu nemohol tušiť, aké je pre túto knihu kľúčové). Z obálky cítil  súčasný dizajn, ale pri fonte helvetica sa spýtal: „Prečo?! Obálka je podľa neho pekná najmä kvôli sviežej farbe, ale neporozumel tomu technickému spôsobu, nakoľko pôsobí ako skripta. Túto knihu by však určite zdvihol z pultu. Pôsobí na neho provokatívne, ale nevie povedať, či ako na dizajnéra alebo na človeka, ktorý číta beletriu.

Barbora Šajgalíková okrem vyššie spomenutého oceňuje, že kniha je veľmi príjemná do ruky a že je ideálne ohybná. Človek v nej často listuje a na rozdiel od obsahu je to veľmi príjemné...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukáš Onderčanin

Utópia v Leninovej záhrade

Vydavateľstvo Absynt

Obálka, sadzba a grafická úprava: Pavlína S. Morháčová

 

Barbora Šajgalíkova túto knihu čítala na dovolenke a podľa nej je to veľmi vydarená kniha ako po obsahovej, tak i po formálnej stránke. Prebal knihy má dokonca funkciu a okrem toho, že slúži ako dodatočný obrazový materiál, funguje aj ako záložka. 

Knihu čítala ako beletrizovaný faktografický dokument a čítala sa jej veľmi dobre. Použité autentické fotografie podľa nej pekne doilustrovali knihu. Súhlasíme s ňou, že je to doslova krásna kniha.

Dodo Dobrík jej tiež venoval veľkú pozornosť. Ocenil voľbu metalickej fólie na titulku, ktorá mu prišla celkom milá, narozdiel od Barbory mu však zmes fotografií veľmi nesadla. Pôsobilo to neho viac reportážne ako románovo. Má rád, keď sú signály jasnejšie. Jedna fotografia totiž podľa nehovyvoláva intenzívnejšie emócie, ale aj toto zvolené riešenie rešpektuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako dopadli hodnotenia vizuálneho spracovania ostatných nominovaných kníh si môžete pozrieť zo záznamu diskusie Súdime desiatku podľa obalu na fejsbúku.

Dozviete sa napríklad:

- či je podľa našich vizuálnych sudcov funkčná japonská väzba (zdvojené strany) v knihe Šesť cudzincov Mareka Vadasa,

- či je obálka knihy Ivany Dobrakovej Pod slnkom Turína naozaj najväčším vizuálnym problémom knihy a čím by sa dala eventuálne zachrániť,

- prečo by mala obálka v tomto storočí vyzerať viac ako plagát,

- ktorá obálka z nominovaných kníh pôsobí ako po psychadelickom tripe zo 70-tych rokov,

- akú obálku považujú za rožkošnú aj keď sa ťažko číta nadpis,

- pri ktorej ilustrácii na obálke sa pozastavili, že skrátka na ňu musí byť nejaký dôvod...

 

A ako dopadne posledné hodnotenie tých najlepších prozaických kníh vydaných v uplynulom roku podľa obsahu, keď porota ceny Anasoft litera vyberie laureáta alebo laureátku, sa dozvieme v stredu 26. októbra 2022. Prienik najlepšej formy a najlepšieho obsahu môže byť však už len pri knihe Nicol Hochholczerovej Táto izba sa nedá zjesť, ktorá je vo finále. Lukáš Onderčanin ale môže byť víťazom tiež, a to Ceny čitateliek a čitateľov.

Späť na blogy