Nezabaľte to so slovenskou prózou ani na Vianoce

Chcete na Vianoce podarovať niekomu dobrú slovenskú prózu, ale neviete si v kníhkupectvách vybrať takú, ktorá by bola aj umelecky hodnotná? Nájsť vám ju pomôže Anasoft litera, slovenská literárna cena za najlepšie pôvodné prozaické dielo. Máme tipy na 9 kníh, ktoré boli medzi nominovanými v tomto ročníku.

 

Simona Fochlerová
17. 12. 2022 
 

Ešte stále je čas nezabaliť to so slovenskou prózou ako darčekom pod vianočný stromček

Minulý rok vyšlo 132 pôvodných prozaických diel v prvom vydaní. Odborníčky a odborníci z nich vybrali 9 umelecky najzaujímavejších. Sú štýlovo, žánrovo i tematicky pestré, určite si v nich nájdete tipy na darčeky pre každého člena rodiny, priateľov i známych. 

 

*Poradie je podľa abecedy priezviska autora/autorky

BallaMedzi ruinami, KK Bagala 2021

 

Anotácia vydavateľa:

Fragmentárny román o malom meste, plnom bizarných postavičiek. Vargová, pacientka s mizernou minulosťou a ešte horšou prítomnosťou, píše listy Felešlegimu, psychiatrovi, ktorý by sám urgentne potreboval pomoc, lebo sa venuje skôr pitiu ako liečeniu chorých. A kým ona vo svojich listoch nevdojak vystihuje dokaličeného ducha bláznivej doby, keď pravda je lož a lož jedna z nepodstatných právd, on v tejto tragikomédii s nejasným koncom rozdáva múdre rady po kaviarňach a krčmách a podniká záhadné cesty do zahraničia.

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Nepoučiteľným pesimistom a pesimistkám so zmyslom pre humor, ktorí/é radi/y čítajú knihu ako skladačku z akejkoľvek stránky.

Tip na darček napríklad pre otca, psychiatra/psychológa či milovníkov a milovníčky bývalého režimu.

Viac o spisovateľovi
Viac o knihe

 

 

Dobrakovová, IvanaPod slnkom Turína, Marenčin PT 2021

 

Anotácia vydavateľa:

Kristína je Slovenka. Po rokoch strávených v Bruseli nasleduje manžela spolu s ich dvoma synmi za prácou do Turína, kde sa chcú usadiť. Tam stretne Olgu, južanku z Otranta, s ktorou sa spriatelí. Ukáže sa však, že stretávanie ich rodín má ničivé následky pre všetkých. Banálny príbeh nevery skrýva netušené riziká a má fatálny dopad na tých, ktorých by chceli pred všetkým zlým ochrániť. Medzi nedokonalými matkami, poznačenými deťmi, prítomnými či neprítomnými mužmi a Turínom, ktorý všetkých uväzňuje vo svojom „válove“, sa zdá, že všetko smeruje ku katastrofe, ktorá však napokon naberie celkom nečakanú podobu. Je naozaj možné uniknúť z miesta, ktoré sa do vás zakvačí svojimi pazúrmi, z miesta, kde ste sa stali niekým, koho ste si nevedeli predstaviť ani v tých najhorších nočných morách?

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Tým, ktorí/é sa po dočítaní dobrej knihy radi/y hádajú o tom, o čom to naozaj bolo.

Tip na darček napríklad pre mamu, sestru, kamarátku, neortodoxnú (ne)kresťanskú babku, ktoré aj keď rady čítajú červenú knižnicu, touto knihou dostanú ako bonus kvalitnú literatúru s presahom.

Viac o spisovateľke
Viac o knihe
 

Hochholczerová, NicolTáto izba sa nedá zjesť, KK Bagala 2021

 

Anotácia vydavateľa:

„Mladá autorka nevarila z vody, neplietla bič z-viete-čoho. Najprv niečo zažila, potom s obdivuhodným talentom písala. Tá izba sa nedala zjesť, táto kniha sa dá zhltnúť, hoci nie je určená na prvoplánovú zábavu pod plážovým slnečníkom a nechutí ako melónový pelendrek. Ide v nej však o život, pretože tie spočiatku drobné, nenápadné udalosti, vyrozprávané poetickými, osviežujúco originálnymi až surreálnymi vetami, postupne vytvárajú príbeh vzťahu dospievajúceho dievčaťa k staršiemu mužovi a všetkého, čo s tým súvisí a čo navždy zmenilo minimálne jeden osud a jeden pohľad na svet.“ (Balla)

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Tým, ktorí/é vedia stráviť vynikajúci text s nestráviteľnou témou.

Tip na darček pre všetkých dospelých a ich dcéry (či v modernej spoločnosti aj synov), aby sa dozvedeli o tom, čo je to grooming a jeho následkoch tematizovaných v mimoriadne výnimočnom literárnom diele, ktoré na Slovensku nemá obdobu. Samozrejme, pre takých dospelých, ktorí sa so svojimi deťmi po dočítaní knihy vedia rozprávať.

Viac o spisovateľke
Viac o knihe
 

Medeši, IvanVilkovia, Východoslovenské združenie Valal 2021

 

Anotácia vydavateľa:

Dystopická vízia trpkého údelu mužnej lenivosti kvíliacej pod ostrou čižmou emancipácie. Aké šance má tradičná dobrosrdečnosť autentických lajdákov proti železnej usilovnosti vysnených spasiteliek, bravúrnych gitaristiek a ostrieľaných špeditérok?

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Tým, ktorí/é majú žalúdok na parádnu literárnu spúšť!

Tip na darček pre otca, brata, gitaristky, špeditérky, automechanika či workoholika, lenivcov i skeptikov, východniarov, Rusnákov, ktorých poteší známy jazyk, pre ostatných Slovákov, pre ktorých to bude riadna exotika. Pre všetkých, ktorí obľubujú rokenroll v literatúre. 

 

 

 

 

 

Krv je len voda, Marenčin PT 2021

 

Anotácia vydavateľa: 

„V istom zmysle sme všetci len obete obetí...“ Klára chce matku. Matka chce slávu. Otec chce, aby všetci boli šťastní... Román je analýzou rozkladu dysfunkčnej rodiny, a zároveň sa snaží sa vysledovať z čoho pramenia príčiny násilia. Avšak nie v globálnom merítku, ale na malej vzťahovej ploche jednej rodiny. Pretože korene všetkého zla začínajú v rodinách a vzťahoch medzi ich členmi.

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Tým, ktorí/é radi/y čítajú hrubé knihy, kde sú všetky uhly pohľadu zúčastnených postáv.

Tip na darček pre čitateľov/ky psychologických románov, otca, ktorý sa snaží, alebo aj nie, pre mamu, ktorá by mohla byť lepšou mamou, alebo aj nie, pre dcéru, kamarátku, zo slovenskej tradičnej, a teda dysfunkčnej, rodiny. 

 

 
 
 
 

Onderčanin, LukášUtópia v Leninovej záhrade, Vydavateľstvo Absynt 2021

 

Anotácia vydavateľa:

Nie je to žiadna fatamorgána – pred očami sa im skutočne črtajú obrysy vysnívaného raja. Ďaleko za chrbtami nechávajú československú biedu a vyrážajú za volaním svojho srdca – do Sovietskeho zväzu. Tristo Slovákov a Čechov nastúpilo 29. marca 1925 na žilinskej stanici do vlaku, aby sa vydali na dlhočiznú dobrodružnú cestu do strednej Ázie. Bol medzi nimi aj Amerikou sklamaný Štefan Dubček s manželkou a so svojím štvorročným synom Alexandrom. Čo ich vyhnalo tak ďaleko? Predovšetkým viera, že v Sovietskom zväze zažijú to, čo ich doma nečakalo – úctu voči robotníkom a dostatok práce. V priebehu ďalších siedmich rokov odišlo do dnešného Biškeku viac ako tisíc ľudí z Československa, ktorí spoločne písali históriu československého družstva Interhelpo. Autor z čriepkov mnohých ľudských osudov skladá pútavú mozaiku celej existencie československej komúny pod štítmi Ťanšanu, ktorá si medzi rokmi 1925 a 1945 zažila ťažké chvíle neľahkých začiatkov, obdobie rozkvetu, malé i väčšie vzbury ako aj definitívny rozklad. Je to kniha nielen o sile agitácie, ale aj o skutočnej moci nezničiteľných snov.

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Milovníkom/čkám histórie, ktorá je brilantne beletrizovaná do dokurománu.

Tip na darček pre starých rodičov, mladých snílkov a idealistov. 

 

Rakús, StanislavĽútostivosť, KK Bagala 2021

 

Anotácia vydavateľa:

Čítať ôsmu knihu renomovaného slovenského spisovateľa je skutočný pôžitok. Autor s nesmiernou precíznosťou opisuje prežívanie ťažkých životných okamihov a spôsoby, ako sa nimi vyrovnať. Napriek smútku nás príbehy naplnia nádejou a vierou. Stanislav Rakús v tomto súbore próz uplatňuje na rozdiel od svojej doterajšej tvorby nový typ poetiky. Ide zväčša o príbehy, v ktorých prostredníctvom motívov choroby, ohrozenia, osamelosti, smrti, ale i konfrontáciou staroby s mladosťou a detstvom vznikajú vypäté obrazy zo života obyčajných ľudí. Cez postavu protagonistu, jeho spomienky a prežívanie sa tu v rodinných väzbách tematizuje aj teritoriálna vzdialenosť medzi západným a východným Slovenskom. Závery príbehov sa vyznačujú tým, že do nich prenikajú neurčité a transcendentné prvky, ktoré dodávajú prózam nádych modelovosti. V knihe nechýba ani komická tonalita, charakteristická pre autorovu predchádzajúcu tvorbu.

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Každému, komu chcete darovať pravý literárny šperk.

Tip na darček pre múzických/e čitateľov/ky akéhokoľvek veku, ktorí/é si radi/y užívajú dokonalosť a krásu viet, premyslenú každú bodku i čiarku.

Viac o spisovateľovi
Viac o knihe
 

Rozenbergová, VandaZjedol som Lautreca, Vydavateľstvo SLOVART 2021

 

Anotácia vydavateľa: 

Kniha je fiktívnou autobiografiou mladého muža narodeného v roku 1994. Rozprávač príbehu Bubi opisuje svoje dospievanie, ktorému dominuje zvláštny vzťah s matkou. Bubiho život je emotívna mapa kultúrnych vplyvov, do ktorej sa však postupne zapisuje zločin: on a mama Lasička riskujú životy najbezbrannejších. To, čo robia, je pravdepodobne na hranici etiky a morálky – ale možno nie.

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Tým, ktorí/é radi/y uvažujú nad hranicou etikou a morálky.

Tip na darček pre čerstvé mamy, milovníkov/čky Paríža a synov, s vyberaným vkusom na hudbu, knihy a výtvarné umenie.

 

 

 

 

Vadas, MarekŠesť cudzincov, KK Bagala 2021

 

Anotácia vydavateľa:

Zlo nie je otázkou psychických úchyliek. Tie najväčšie zverstvá majú na svedomí úplne obyčajní ľudia, stačí, aby sa im naskytla príležitosť. Tak ako pri protirómskom pogrome v malej obci na západnom Slovensku v roku 1928. Dovtedy bezúhonní občania tu pri nočnom lynčovaní zvlášť brutálnym spôsobom zavraždili šesť nevinných spoluobčanov. Marek Vadas sa po troch knihách odohrávajúcich sa v africkej kulise vrátil domov, aby sa voľne inšpiroval touto historickou udalosťou a na scénu sa pozrel očami priamych či nepriamych obetí, svedkov i páchateľov.„Šesť cudzincov“ nie je dokument, no i tak vytvára mozaiku dejinnej kauzy, s ktorou sme sa doteraz nevyrovnali. Je to príbeh o obyčajnom šialenstve alebo šialenej obyčajnosti. Rovnako dobre by sa mohol odohrať včera, dnes i zajtra. 

 

Komu ju podľa nás môžete darovať:

Všetkým, ktorých chcete šokovať tým, čoho bola (a je) tá naša bežná Slovač schopná. 

Tip na darček pre každého bez rozdielu, lebo každý by mal vedieť o protirómskom pogrome, navyše v skvelo napísanom literárnom texte.

 
 

 

Veríme, že to s tou najlepšou slovenskou prózou nezabalíte ani tieto Vianoce, niekoho ňou obdarujete, alebo si ju rozbalíte pod vaším vianočným stromčekom – možno to budú aj knihy, ktoré sa v desiatke Anasoft litera objavia nasledujúci ročník. 

 

Pokojné Vianoce a šťastný Nový rok plný hodnôt a nielen hodnotnej literatúry 

vám želá

tím ceny Anasoft litera

Späť na blogy