Súdili sme desiatku Anasoft litera 2020 podľa obalu

V rámci litera festu 2020 sme v Knižnici Kornela a Nade Földváriovcov v SNG súdili knihy podľa ich grafického spracovania. Ako to dopadlo?

Simona Fochlerová

22. 8. 2020 

 

Už tretí rok sme do programu litera festu zaradili diskusiu s grafickými dizajnérmi, aby zhodnotili knihy aktuálnej desiatky ceny Anasoft litera podľa ich formy. Áno, súdiť knihy podľa obalu je síce na prvú, ale v 21. storočí, by mala byť kniha už aj umeleckým, hmotným artefaktom. Myslíme si, že to platí o to viac, ak jej obsah patrí medzi to najlepšie, čo u nás vyšlo. 

 

Nie je to len obálka, ide o sadzbu, výber písma, materiál – teda stále o pocit – z videného i chytaného.

 

Z diskusie sme vysielali livestream, ktorý je dostupný na facebookovej stránke Anasoft litera

 

Ako dvojicu diskutujúcich dizajnérov sme pre tento ročník vybrali Borisa Meluša a Dávida Koroncziho, no a ako sa ukázalo, bolo to veľmi dobré rozhodnutie – výborne sa dopĺňali. Najprv zhodnotili šesť študentských redizajnov z minuloročnej desiatky Anasoft litera, ktoré vznikli v rámci projektu Re-book, a potom sa v rozhovore s moderátorkou Marianou Jaremkovou z Rádia DEVÍN pristavili pri každej knihe z desiatky Anasoft litera 2020.

Naši sudcovia síce konkrétne poradie najkrajšej a najškaredšej obálky, resp. ich grafického spracovania, nepovedali. Každý za seba vybral len tri najkrajšie. Avšak, my sme ich pozorne počúvali, a preto sme si dovolili toto poradie (ale so subjektívnymi interpretáciami ich poznámok ku jednotlivým knihám) zrekonštruovať.

Farba roka 2019 bola podľa PANTONE Živý korál, v našej desiatke však náhodou prevládala farba z predchádzajúceho roka – fialová, ktorá sa aj našim dizajnérom páčila najviac

 

1. miesto

(dizajnérska lahôdka, originálna a praktická sadzba, vynikajúce písmo..., my súhlasíme, čítala sa nám veľmi dobre)

 

2. miesto

(tiež krásne celkové spracovanie, jediná výčitka bola v nečitateľnosti obálky, my dodávame, že nám vadil ešte papier použitý na obálku)

 

3. miesto 

(vnútro hodné 21. storočia, obálka však vraj pripomína to predchádzajúce, najviac im vadila tá zlatá farba písma práve na obálke)

 

4. miesto

(príjemný formát, ale že sa ťažšie otvára, tóny žltej a fialovej dokonale korešpondujú a nápad obálky s náprstkom a krajinou sa im veľmi páčil, rovnako ako aj osadenie textu, nám vadila tá žiarivá biela farba papiera vo vnútri)

 

5. miesto

(veľmi uprataná kniha s peknými ilustráciami, to dokonalé upratanie im vzhľadom na obsah trošku vadilo, my si dovolíme nesúhlasiť, to upratanie je veľmi dobré rozhodnutie a knihu vyzdvihlo o úroveň vyššie)

6. miesto

(presné šieste miesto udelené nebolo, takže my ho dávame za seba, spracovanie sa im páčilo a považovali ho za veľmi profesionálne)

 

7. miesto

(profesionálna práca, vytkli len čitateľnosť názvu knihy na obálke, táto kniha mala v publiku jedného veľkého obdivovateľa, ktorý vyzdvihol práve krásu fotogragie, alebo slečny? na obálke)

 

8. miesto

(výborný formát aj ohýbateľnosť knihy, nádherné fotografie, len lesklosť papiera ich znehodnocuje, nám trošku vadil font)

 

9. miesto

(veľmi nešťastne zvolený formát knihy, ktorý sa vraj hodí viac pre poéziu, próza sa v ňom číta ťažšie, vytkli aj osadenei ilustrácie na obálke, keby bola orezaná a obálku tvorila len tá ilustrácia v takom orezanom formáte, bolo by to oveľa lepšie – my súhlasíme, navyše, kniha bola aj fyzicky veľmi ťažká)

 

10. miesto

(na obálke je príliš všetkého až to ruší, vnútro je na tom trochu lepšie, aj keď dizajnérka si mohla odpustiť efekt starého papiera)

 

V tomto prípade platí raz lepšie počuť ako stokrát vidieť (text tohto blogu). V diskusii zaznelo mnoho zaujímavých a podnetných postrehov, vďaka ktorým sa na knihy budete pozerať inak. Vraj bol tento ročník lepší ako predchádzajúce, že je v ňom viac kníh, ktorých forma je navrhnutá a spracovaná veľmi dobre. Tak, a to je dobre.

Uvidíme, ktorá kniha sa bude porote Anasoft litera 2020 najviac páčiť podľa obsahu. Minulý rok diskutéri posúdili ako najkrajšiu knihu Jedenie Ivana Medešiho, ktorá získala aj cenu Anasoft litera 2019. 

Späť na blogy