Top 5 kníh pre stredoškolákov do karantény

A nemusí to byť len preventívna koronová izolácia, ale i to najkrutejšie domáce väzenie – bez internetu

Simona Fochlerová

4. 11. 2020 

 

Na Slovensku platí do 27. novembra núdzový stav a zákaz vychádzania. Opäť sú zatvorené stredné školy a všetkých už všetko začína pomaly, ale isto – nudiť.

Aj čierne zrkadlá – notebooky, tablety, televízor a – Netflix, HBO GO či iné streamovacie platformy sú v núdzi. Pozornosť násťročných je totižto rovnako prchavá ako prelietavá. Ak pre nich mechanické scrollovanie prstom zdola nahor začne byť nudné, odporúčame zapojiť prstov viac – do pohybu sprava doľava, pri otáčaní hmotných, papierových stránok kníh.

 

Toto je podľa ceny René – Anasoft litera gymnazistov 2020 5 súčasných slovenských kníh, ktoré by stredoškolákov a stredoškoláčky v tomto jesennom čase mohli vytrhnúť z nudy:

 

 

1. Peter Balko: Østrov

 


 

O čom to je?

Príbeh o imaginárnom čiernom obchode s modrým mäsom, v ktorom hlavná postava, Tichomír Baza, hľadá svojho apu, slávneho slovenského spisovateľa.

Román má prvky detektívky, trileru, miestami hororu, ale aj rozprávky.

Je napísaný pútavo, prudko čítavo, a to dokonca v 2. osobe jednotného čísla! Ja, ty...

Atmosférou vás zavedie do Cerovej vrchoviny, slovenského akoby Islandu, na cintorín písacích strojov či napríklad do tajomných katakomb pod Lučencom.

 

Koho by mohla zaujať?

Dobrodružné povahy s rozvinutou predstavivosťou. Dievčatá i chlapcov, na džendri v literatúre predsa vôbec nezáleží.

 

Komu ju neodporúčame?

Ak si neviete predstaviť koncentračný tábor uprostred ostrova v Medenom mori pre ukradnutné literárne postavy, chýba vám imaginácia, bez ktorej, žiaľ, z tejto knihy nebudete vedieť dočítať ani Prológ.

 

 

2. Mariana Čengel Solčanská: Jánošík

 

 

O čom to je?

Ak si myslíte, že o živote a smrti slovenského národného Robina Hooda, do ktorého by sa akiste zamilovala každá slovenská deva i švárny slovenský gay, tak sa mýlite. Nesúďte knihu podľa názvu, ani podľa obálky. Hoci táto obálka čo-to prezrádza. Bude to krvavé a kruté ako v Game of thrones (prisahali by sme, že na tom koni sedí Robb Stark)! Prezradíme tiež, že rovnako kruté, ako ten slávny seriál, bude aj čitateľovo zistenie, aký ten Juraj Jánošík vlastne naozaj bol.

 

Koho by mohla zaujať?

Každý neromantický typ s triezvym pohľadom a kritickým myslením.

 

Komu ju neodporúčame?

Národným akože influencerom zo sociálnych sietí, ktorí zneužívajú, prekrúcajú a romantizujú historické fakty tak, aby dostávali čo najviac modrých, po slovensky, páčikov. 

 

 

 

 

3. Juraj Červenák: Les prízrakov

 

 

O čom to je?

Výborne napísaná historická kriminálka, sem-tam so strašidelnými efektami a skvelým záverečným vyvrcholením, aký sa od takéhoto typu literatúry očakáva. Žánrovka, iste, ale aký by bol náš knižný svet krásny, keby všetky populárne či mainstreamové knihy boli napísané takto dobre a s takými dialógmi!

 

Koho by mohla zaujať?

Zážitkových čitateľov, ktorí v knihách hľadajú hlavne dobre vymyslený a napínavý príbeh.

 

Komu ju neodporúčame?

Premýšľavým čitateľom, pre ktorých len dobrý a slušne napísaný príbeh nestačí...

 

4. Katarína Kucbelová: Čepiec

 

 

O čom to je?

Skutočné zážitky autorky, ktorá dva roky chodila do obce Šumiac, aby sa naučila šiť čepiec, ktorý vlastne ani nikdy nepoužije. Možno to takto znie nudne, ale opak je pravdou. V knihe je toľko úrovní a plánov, vážnosti i humoru, osobného pohľadu i nadhľadu ako aj spoločenských tém, že ju robí bohatou, originálnou a výnimočnou. 

 

Koho by mohla zaujať?

Každého, kto chce vedieť, čo je to skutočná literatúra a ako sa píše umelecká literatúra od každej vety a aký pocit máte mať, keď čítate naozaj umelecky hodnotné literárne dielo.

 

Komu ju neodporúčame?

Príbehovým čitateľom, ktorí si myslia, že to najdôležitejšie v knihe je jej koniec.

 

 

5. Alena Sabuchová: Šeptuchy

 

 

O čom to je?

Predovšetkým je to príbeh o dospievaní – presnejšie dievčat. S vtipným i sebaironizujúcim jazykom zasadený do veľmi fotogenického, magického a tajomného prostredia regiónu Podlasie medzi Poľskom a Bieloruskom. Hlavne jazyk, atmosféra románu a z toho vyplývajúca silná emócia ho predurčujú na úspech, ktorý táto kniha teda má aj značný: cena Anasoft litera 2020 a Cena Jána Johanidesa 2020 v kategórii do 35 rokov.

 

Koho by mohla zaujať?

Mladé dievčatá, ktoré príbeh prežijú, staršie dievčatá a ženy, ktoré ho už prežili alebo aj chlapcov, normálnych, ktorí ho neprežijú, ale ktorých obohatí.

 

Komu ju neodporúčame?

Čitateľom, ktorí očakávajú hlavný strašidelný, mýtický príbeh o zariekaní starých šeptúch s rôznymi prekliatami, ako schválne zavádza názov tejto knihy.

 

 

Späť na blogy